Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1596 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak
traveleroslo napisał:
ehhh ... jak dla mnie to bardzo dobrze ze sa takie mozliwosci jestem ciekaw czy Wy najbardziej umaralniajacy jestescie tak do konca uczciwi jestem pewien ze nie raz ogladaliscie film nie koniecznie w kinie czy tez z orginalnego dvd albo cala muza jest rowniez sciagnieta... krzywdy nikomu tym nie robia... moze to nie do konca uczciwa konkurencja... ale mozna to odnies do kazdej dziedziny

autobus nei jest drogi kosztuej tyle samo ale jak doliczysz taxi z dworca do domu to wtedy robi sie koszt i dlatego to sie oplaca.... a co do wiadomosci na temat piractwa... pozostawie to bez komentarza... bo rozumiem ze jesli nie ma czegos w wiadomosciach to znaczy ze nei ma problemu... ehhh zal.pl jak mowi dzis najmlodsi

Bzdury piszesz. Sprawa była sygnalizowana na forum już kilka tygodni temu:
www.mojanorwegia.pl/forum/view/oslo/1301...orp_10,10.html#25161
To po pierwsze. Po drugie, ściąganie plików nie jest przestępstwem, więc porównywanie obu spraw jest nadużyciem. Po trzecie, działalność firm na "czarno" jest tym samym co takowa praca - psuje rynek i rzuca kłody pod nogi uczciwym. Po czwarte, to tyle .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
piotr kasprzak
(traveleroslo)
Początkujący
zgodze sie jedynie co do pkt 3 ... co do pkt nr 1 co mnie to obchodzi ze byl juz ten temat poruszany... co do nr 2 ... pozostawie to bez komentarza... nie mam ochoty wdawac sie w glupie dyskusje bo wiem ze i tak nie ma sensu.... ale widocznie znasz inne prawo od mojego... koncze wypowiedz w tym temacie... kurde jak mnie wkurzaja takie pseudo uczciwe osoby.... az nie chce sie wierzyc ze tacy jeszcze sa na tym padole... ide spac... narka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Mnie nie wkurzają, ale rozbawiaja osoby zadające pytanie " czy wynajete zostało całe pietro czy tylko stolik", a nie zdające sobie sprawy ze to kosztuje i moze najpierw wypadałoby rozmawiac z organizatorami imprezy... cóż , ajk to mówia żal.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
Jeszcze przed wejsciem do UE, wiekszosc Polakow pracowala w szarej strefie w Europie Zachodniej, dzieki czemu mogli poprawic warunki materialne swoich rodzin. To chyba lepsze rozwiazanie niz zycie z zasilku. W Norwegii z pewnoscia wielu zaczynalo na czarno, by moc teraz prowadzic legalna dzialalnosc gospodarcza i cieszyc sie dobrobytem. Szara strefa daje imigrantom mozliwosc wyjscia z biedy i przewaznie jest to stan przejsciowy, jesli tylko trafia sie okazja legalnej pracy. Oczywiscia inaczej wyglada sprawa z "cwaniaczkami", ktorzy zyja z naduzyc. W kazdym badz razie wg mnie nie wszystko jest czarno biale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
traveleroslo napisał:
zgodze sie jedynie co do pkt 3 ... co do pkt nr 1 co mnie to obchodzi ze byl juz ten temat poruszany... co do nr 2 ... pozostawie to bez komentarza... nie mam ochoty wdawac sie w glupie dyskusje bo wiem ze i tak nie ma sensu.... ale widocznie znasz inne prawo od mojego... koncze wypowiedz w tym temacie... kurde jak mnie wkurzaja takie pseudo uczciwe osoby.... az nie chce sie wierzyc ze tacy jeszcze sa na tym padole... ide spac... narka

Dobrej nocy .
   Pseudouczciwe, znaczy jakie? Nie widzę, w przypadku punktu drugiego, konieczności jakiejkolwiek dyskusji w temacie, ponieważ decyzja ściągać czy nie, jest wyłącznie wolną wolą, co w przypadku lewych firm, nie jest. .
   Punkt pierwszy powinien Cię obchodzić, ponieważ twierdzisz, że nie było sprawy, dopóki nie wyszła na jaw . Poza tym, wypowiedziałeś się bardzo merytorycznie: "co mnie to obchodzi", "nie mam ochoty" i epitety, brawo .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
goshia napisał:
Jeszcze przed wejsciem do UE, wiekszosc Polakow pracowala w szarej strefie w Europie Zachodniej, dzieki czemu mogli poprawic warunki materialne swoich rodzin. To chyba lepsze rozwiazanie niz zycie z zasilku. W Norwegii z pewnoscia wielu zaczynalo na czarno, by moc teraz prowadzic legalna dzialalnosc gospodarcza i cieszyc sie dobrobytem. Szara strefa daje imigrantom mozliwosc wyjscia z biedy i przewaznie jest to stan przejsciowy, jesli tylko trafia sie okazja legalnej pracy. Oczywiscia inaczej wyglada sprawa z "cwaniaczkami", ktorzy zyja z naduzyc. W kazdym badz razie wg mnie nie wszystko jest czarno biale.

Podajesz piękny obraz skutków tego, co się dzieje w Polsce. To właśnie umiłowanie szarości i pobłażanie dla przestępczości spowodowało, że Polacy muszą szukać pracy poza granicami kraju. Prosta zależność, gdyby ludzie nie godzili się na to, problem przestałby istnieć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
no to było wiadomo, że prędzej czy później sprawą sie zajma co prawda jakoś mnie to ni ziebi ni parzy
ja tam pare razy tylko z torpu leciałam ale zawsze jechałam autobusem , w sumie cena prawie taka sama a nawet nizsza bo 180koron (ok nie do domu ale mnie to akurat jakos konieczne nie było) no i miałam więcej pewnosci że dojade na czas bo gdyy nawet autobus sie zepsuł puscili by nastepny szybko a w takiej firmie z busami było ryzyko, ale znam osoby którym własnie oni bardzo pasowali bo dzieki temu troszke czasu zaoszczedzali bo nie musieli jakos duzo wczesniej z domu wychodzic zeby dopasowac sie do autobusu
to był kazdego wybor
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów
Założyciel MN
1 Post

(krolestwo za konia)
Założyciel MN
krolestwo za konia napisał:
Wlasnie w wiadomosciach w tv NRK bylo to samo.Coz dziekuje za budowanie wizerunku Polaka w Norwegi!!!!
Moze troszke wytlumacze tym ktorzy nie ogladali wiadomosci i albo nie rozumieja norweskiego. Pani prowadzaca dzialalnosc transportowa na lotnisko posunela sie do mysle granicy nie przekraczalnej- rozkladala swoje wizytowki u legalnego przewoznika!!!!!! Sam kiedys korzystalem z uslug tej pani i nie powiem wszystko odbylo sie jak powinno. Firma wygladala bardzo profesjonalnie-potwierdzenie rezerwacji kilkakrotne,kierowca na czas pod domem,bus czysty itd. Mowiac ze dziekuje za budowanie wizerunku mialem na mysli wlasnie te wizytowki!!!!!! Chociaz teraz jak pomysle ze mogla nas naprzyklad zatrzymac policja, poprosic o koncesje kierowce naprzyklad kolo Dramen i wysadzic mnie na srodku drogi to raczej wlos staje mi na glowie!!!! Lecialem na wakacje i mialem laczony lot z przesiadka w Warszawie a w miejscu docelowym czekano na mnie!!!!
Co do pracy na czarno- to umowa dwustrona i nie miesza sie w to osob trzecich(w tym przypadku pasazerow).Szare strefy byly sa i beda zawsze i jak ktos napisal to wybor kazdego z nas czy korzystamy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
norgekowal napisał:
Dopóki polacy będą pazerni to takie wiadomości będą sie pojawiały. Autobuss na Torp przecież nie jest taki drogi www.torpekspressen.no/Informacjepopolsku...e/nb-NO/Default.aspx

a czy Torp ekspress wieze Cie pod dom?? raczej nie sadze... dlatego busy maja/mialy takie wziecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok